WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tarta ze śliwkami i marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo aromatyczna tarta śliwkowa z kulkami marcepanu na kruchym spodzie. Ze szczyptą kardamonu jest idealna na jesień.

Tarta ze śliwkami i marcepanem

Składniki:

Tarta ze śliwkami i marcepanem

Kruche ciasto

  • 2 szkl mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami i marcepanem
Z mąki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i masła zagniatamy ciasto i odkładamy je na pół godziny do lodówki. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy pestki.

Miejsce po nich uzupełniamy zagniecionymi kulkami marcepanu.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na nim układamy ciasno nadziane śliwki i posypujemy kruszonką z kardamonem. Pieczemy ok godzinę w 180 stopniach.

Po wystudzeniu możemy jeszcze posypać cukrem pudrem. 

Tagi:

tarta