Sposób przygotowania:
Tarta ze śliwkami i sosem śliwkowym
Zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru i masła, dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3, obie owijamy folią. Większą część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki.
Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki, podgrzewamy z dodatkiem cukru. Dodajemy szczyptę chili.
Część śliwek (ok. 1/4) odkładamy w osobnym naczyniu, rozdrabniamy blenderem, dodajemy czerwone winoi cynamon, zagotowujemy.
Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nią formę na tartę, nakłuwamy widelcem, wykładamy śliwki. Śliwki posypujemy brązowym cukrem, wykładamy na nie kawałeczki masła.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Cna 20 minut. W międzyczasie ubijamy pianę z białek i cukru.
Po 20 min. na śliwki ścieramy ciasto z zamrażarki, wykładamy pianę, pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z gorącym sosem.
Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki, podgrzewamy z dodatkiem cukru. Dodajemy szczyptę chili.
Część śliwek (ok. 1/4) odkładamy w osobnym naczyniu, rozdrabniamy blenderem, dodajemy czerwone winoi cynamon, zagotowujemy.
Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nią formę na tartę, nakłuwamy widelcem, wykładamy śliwki. Śliwki posypujemy brązowym cukrem, wykładamy na nie kawałeczki masła.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Cna 20 minut. W międzyczasie ubijamy pianę z białek i cukru.
Po 20 min. na śliwki ścieramy ciasto z zamrażarki, wykładamy pianę, pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z gorącym sosem.