dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Tartaletki - jeżyki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Zamiast mazurka można zrobić również małe tartaletki lub babeczki wypełnione pysznym kremem. Całość smakuje podobnie do znanych ciastek. Wygodne, bo w Święta nie musowo kroić ciasta, wystarczy ułożyć na talerzu. Pyszne :)

Tartaletki - jeżyki

Składniki:

Tartaletki - jeżyki

ciasto

masa

  • 200 g masy kajmakowej
  • 50 g wiórek kokosowych (można troszkę więcej)
  • 30 g rodzynek
  • 50 g orzeszków ziemnych (solonych)

polewa

  • mlecznej czekolady
  • dowolna posypka

Sposób przygotowania:

Tartaletki - jeżyki
Ciasto:

Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok. 12 sztuk) lub tartaletek (ok.6-7 sztuk). Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  

Nadzienie:

Masę kajmakową wyłożyć do rondelka, lekko podgrzać, by stała się bardziej płynna. Wsypać wiórki kokosowe, rodzynki i orzeszki ziemne, wymieszać. Gorącą masę wykładać do korpusów tartaletek.  

Polewa:

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać po wierzchu tartaletek, posypać posypką.