jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Winogronowe tartaletki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Skoro w ogrodzie winogrono obrodziło, nie sposób nie upiec z jego udziałem ciasta. Skoro ma być coś słodkiego upiekłam tartaletki. Wszystkim bardzo smakowały, więc do przepisu na pewno wrócę jeszcze nie raz.

Winogronowe tartaletki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Winogronowe tartaletki

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek,

 

  • 1-2 łyżki kaszy manny (do posypania ciasta kruchego)
  • Dodatkowo:
  • Około 2 kiście ciemnego winogrona

 

 

  • Kruszonka:
  • 120 g mąki,
  • 50 gram cukru kryształu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 60 gram masła

 

Sposób przygotowania:

Winogronowe tartaletki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki. Wylepione tartaletki posypujemy delikatnie kaszą manną. Na kaszkę wykładamy po kilka „koralików” winogrona. Winogrono posypujemy kruszonką. Całość pieczemy około 15-20 minut w 180°C.Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
Winogronowe tartaletki
z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła, wykładamy nimi foremki
Winogronowe tartaletki
na dno wyłożonego ciasta dajemy po odrobinie kaszy manny.
Winogronowe tartaletki
Na wysypana kaszę wykładamy obrane winogrono
Winogronowe tartaletki
na wierzch wykładamy przygotowana kruszonkę.