jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tartaletki krówkowo- owocowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tartaletki z mnóstwem owoców i słodką, krówkową niespodzianką w środku, to moja propozycja na pyszny letni deserek.

Tartaletki krówkowo- owocowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tartaletki krówkowo- owocowe

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 12 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

ŚRODEK

  • 250 gram cukierków KRÓWKI,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • 4 dag masła,
  • Maliny, jeżyna , kilka krówek na wierzch.

Sposób przygotowania:

Tartaletki krówkowo- owocowe

ETAP 1

Tartaletki  krówkowo- owocowe
Składniki ciasta kruchego umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta.

ETAP 2

Tartaletki  krówkowo- owocowe
Energicznie zagniatamy ciasto

Najpierw siekamy je nożem, a następnie krótko wyrabiamy w dłoniach.

ETAP 3

Tartaletki  krówkowo- owocowe
Ciastem wyklejamy środki foremek

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Kołami wykładamy środki foremek (wcześniej natłuszczonych).
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia w 180°C. Gotowe studzimy.

ETAP 4

Tartaletki  krówkowo- owocowe
Składniki polewy umieszczamy w garnku i rozpuszczamy

WYPEŁNIENIE: Cukierki kroimy na mniejsze części. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy je w garnuszku. Składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu do uzyskania płynnej konsystencji.

ETAP 5

Tartaletki  krówkowo- owocowe
Na środki tartaletek wykładamy polewę

Krówkową polewą wypełniamy środki upieczonych tartaletek. Na każdy deserek dajemy jej po około 1,5 łyżki.
Gdy polewa ostygnie wykładamy na nią owoce oraz pokrojone cukierki. Deser podajemy.


Tagi:

tarty owoce