Sposób przygotowania:
Tartaletki z nerkowcem, kokosem i melisąBez pieczenia, bez większego bałaganu, dosłownie idealna. Polecam dla dbających o linię ale i dla tych, którzy z deserów uwielbiają tylko te z mięsem; )
Zdrowa, słodka przekąska dla maluchów.
Ciasto
Morele blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy mąkę kokosową i zagniatamy „ciasto”.
Jeśli morele są mocno suche, warto je wcześniej namoczyć.
Nadzienie
Orzechy zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy sok z limonki i odstawiamy na minimum 5 godzin (u mnie staly całą noc). Następnie odcedzamy, dodajemy słodzik, mleko kokosowe, sok z limonki oraz melisę i dokładnie mielimy blenderem. Wstawiamy do lodówki. Jeśli masa jest zbyt lejąca dodajemy 1 lub 2 łyżki mąki kokosowej.
Ostatni etap przed konsumpcją :)
Równomiernie wylepiamy formę do tarty. Masę z nerkowców wyjmujemy z lodówki i przekładamy na spód z moreli. Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy u mnie chia i morele. Schładzamy.