Gobusiaa

Gobusiaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Tartaletki z nerkowcem, kokosem i melisą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wegańskie, bez laktozy i glutenu- brzmi " niesmacznie", nic bardziej mylącego. Naturalna słodycz owoców, kojący nerwy melisa rekompensują czas oczekiwania na eksplozję smaków :)

Tartaletki z nerkowcem, kokosem i melisą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tartaletki z nerkowcem, kokosem i melisą

Spód

  • 200 g suszonych moreli
  • 50 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowyc

Masa

  • 200 g nerkowców (+ sok z 1 limonki lubcytryny)
  • 40g ksylitolu, erytrolu lub ew. cukru
  • 150 ml śmietanki kokosowej (gęsta część mleka kokosowego)
  • sok z 1/2 limonki
  • świeża melisa ( szklanka posiekanych lisci)
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej, gdyby masa była zbyt rzadka

Sposób przygotowania:

Tartaletki z nerkowcem, kokosem i melisą
Deser, po którym nie będziecie mieli wyrzutów sumienia. Idealnie wilgotna, słodka i mimo tego, iż przygotowania trwają długo, łatwa w wykonaniu.

Bez pieczenia, bez większego bałaganu, dosłownie idealna. Polecam dla dbających o linię ale i dla tych, którzy z deserów uwielbiają tylko te z mięsem; )

Zdrowa, słodka przekąska dla maluchów.

Ciasto

Tartaletki z nerkowcem, kokosem i melisą
Wystarczy blender i mega pyszne spód jest gotowy.

Morele blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy mąkę kokosową i zagniatamy „ciasto”.
Jeśli morele są mocno suche, warto je wcześniej namoczyć.

Nadzienie

Tartaletki z nerkowcem, kokosem i melisą
Niewiele składników, a efekt oszałamiający.

Orzechy zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy sok z limonki i odstawiamy na minimum 5 godzin (u mnie staly całą noc). Następnie odcedzamy, dodajemy słodzik, mleko kokosowe, sok z limonki oraz melisę i dokładnie mielimy blenderem. Wstawiamy do lodówki. Jeśli masa jest zbyt lejąca dodajemy 1 lub 2 łyżki mąki kokosowej.

Ostatni etap przed konsumpcją :)

Tartaletki z nerkowcem, kokosem i melisą
Ostatnie dodatki i zobaczycie, znikną szybciej aniżeli się pojawią.

Równomiernie wylepiamy formę do tarty. Masę z nerkowców wyjmujemy z lodówki i przekładamy na spód z moreli. Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy u mnie chia i morele. Schładzamy.