Sposób przygotowania:
Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiemPrzygotowanie ciasta kruchego
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię, wkładamy do lodówki na godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem formę na tartę, podpiekamy w 180 st.C przez 15 minut.
Robienie sosu
Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy razem, aż gorgonzola się rozpuści.
Doprawiamy pieprzem, ewentualnie lekko solą. Dodajemy jajko, mieszamy.
Przygotowanie szpinaku
Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, wrzucamy szpinak i krótko podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wykładanie składników
Na ciasto wylewamy sos, wykładamy pomidory suszone i koktajlowe pokrojone na połówki, plastry łososia, szpinak. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 20-25 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch wykładamy kawałki sera żółtego.