madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto w formie tarty z nadzieniem z musu zrobionego z rabarbaru oraz wierzchem z ubitej kremówki.

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką

Składniki:

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką

ETAP 1:

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy jednolite ciasto i wkładamy je na 20 minut do lodówki.

ETAP 2:

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką
Do pokrojonego rabarbaru dodajemy cukier i wodę

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka , dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Dusimy na małym ogniu od 5 do 10 minut.
Po tym czasie możemy zmiksować. U mnie po 8 minutach rabarbar się rozgotował i już nie miksowałam. Pozostawiamy aby przestygł.

ETAP 3:

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką
Ciasto w formie nakłuwamy gęsto widelcem

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę do tarty wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką pszenną. Wkładamy jeszcze na 10 minut do lodówki. Wyjmujemy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4:

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką
Mus zmieszany z galaretką układamy na cieście

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy z musem z rabarbaru. Kiedy zacznie gęstnieć układamy na kruchym cieście.
Pozostawiamy do całkowitego zgęstnienia.

ETAP 5:

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką
Ubijamy śmietanę z cukrem

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, na samym końcu dodając żelatynę rozpuszczona w trochę wody.

ETAP 6:

Tarta z musem z rabarbaru i śmietanką
Formujemy rożki na cieście.

Ubity krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i formujemy rożki na cieście.
Wstawiamy do lodówki, aby masa całkowicie zgęstniała.