Sposób przygotowania:
Tarta z musem z rabarbaru i śmietankąETAP 1:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy jednolite ciasto i wkładamy je na 20 minut do lodówki.
ETAP 2:
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka , dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Dusimy na małym ogniu od 5 do 10 minut.
Po tym czasie możemy zmiksować. U mnie po 8 minutach rabarbar się rozgotował i już nie miksowałam. Pozostawiamy aby przestygł.
ETAP 3:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę do tarty wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką pszenną. Wkładamy jeszcze na 10 minut do lodówki. Wyjmujemy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
ETAP 4:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy z musem z rabarbaru. Kiedy zacznie gęstnieć układamy na kruchym cieście.
Pozostawiamy do całkowitego zgęstnienia.
ETAP 5:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, na samym końcu dodając żelatynę rozpuszczona w trochę wody.
ETAP 6:
Ubity krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i formujemy rożki na cieście.
Wstawiamy do lodówki, aby masa całkowicie zgęstniała.