Sposób przygotowania:
Mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą
Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki na małe tarty, u mnie wyszło 6 sztuk.
Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami.
Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz.
Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Tarty ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż farsz się zetnie ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami.
Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz.
Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Tarty ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż farsz się zetnie ok 20 minut, funkcja góra-dół.