Sposób przygotowania:
Tarteletki z niespodzianką w środkuWykonanie:
Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę oraz ksylitol ( jak dacie zwykły cukier to tylko połowę szklanki). Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 2 godzinki by się dobrze schłodziło.
W tym wolnym czasie rozpuszczam galaretki i studzę.
Po 2 godzinach wyjmuje ciasto, wałkuje i nakładam je na foremki lecz nie do środka ale na wierzch (nie muszę wtedy obciążać ich niczym i lekko ściągają się z foremki).
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę je w 160 lub 170 stopniach góra i dół grzałka jakieś 7-10 minut.
Zdejmuje z foremek i zostawiam do ostudzenia.
Teraz gotuję budyń i takim prosto z garnka zalewam tarteletki tak do połowy.
Kładę owoce i zalewam tężejącą galaretką. To cała filozofia tego deseru :)