Sposób przygotowania:
Tartaletki z musem jabłkowym i żurawinąPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i dokładnie zagnieść ciasto.
Przygotowanie musu :
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki. Jabłka włożyć do rondelka, podlać wodą, dodać sok z cytryny, cukier, udusić do miękkości ciągle mieszając. Po przestudzeniu dodać cynamon, zmiksować jabłka, dodać żurawinę, wymieszać.
Przygotowanie kruszonki :
Przesianą mąkę zagnieść dokładnie z margaryną i cukrami.
Etap końcowy :
Metalowe foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem i potrzepać bułką tartą. Każdą foremkę wylepić dokładnie ciastem. Na każdej foremce z ciastem rozłożyć po 3 łyżki musu. Następnie posypać przygotowaną kruszonką. Przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy przez ok. 30 min. Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z foremek.