Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1017]

Batoniki owsiane z dodatkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Batoniki te to doskonałe źródło energii, które kusi pysznym smakiem oraz aromatem nie do opisania. Są słodkie, chrupiące, choć lekko miękkie i żeby nie cukier - uznałabym, że także zdrowe.

Batoniki owsiane z dodatkami

Składniki:

Batoniki owsiane z dodatkami

Forma o wymiarach około 22 x 26 cm:

  • 150g masła
  • 80g cukru brązowego
  • 50g miodu (płynnego)
  • 50g syropu klonowego (można zamienić na miód)
  • 250g otrębów osianych (mogą być płatki)
  • 50g wiórek kokosowych
  • 25g pestek dyni
  • 25g pestek słonecznika
  • 80g suszonych owoców (u mnie morele, rodzynki i żurawina)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Batoniki owsiane z dodatkami

Masa:

Batoniki owsiane z dodatkami
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

W niewielkim rondelku należy rozpuścić i wymieszać masło, cukier, miód oraz syrop klonowy. Następnie dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć.

Przed pieczeniem:

Batoniki owsiane z dodatkami
Na wierzchu batoników można też ułożyć dowolne składniki.

Masę umieścić w formie uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i obłożyć plasterkami jabłek, które należy delikatnie docisnąć.

Pieczenie:

Batoniki owsiane z dodatkami
Batoniki należy kroić dopiero po dokładnym ostygnięciu.

Batoniki piec konieczne w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być zarumienione, a przy bokach pojawi się niewielkie bulgotanie.

Kroić po ostygnięciu.