Sposób przygotowania:
Tartaletki z jabłkowym kisielemETAP 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.
ETAP 2

Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wykładamy środki natłuszczonych foremek.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C.
Upieczone kruche spody wyjmujemy i studzimy.Resztki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich małe jabłuszka. Ciasteczka- jabłuszka pieczemy. Będą one stanowić dekoracje tartaletek. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach można upiec samo ciasto, przestygnięte pokruszyć i otrzymaną „kruszonką” udekorować deser.
ETAP 3

KISIEL: Dwie szklanki soku przelewamy do garnka. Dodajemy do niego żurawinę i zagotowujemy. W pozostałej części soku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Gotujący sok zalewamy mieszaniną. Gotujemy kisiel. Gotowy doprawiamy do smaku. Powinien wyjść dość gęsty, by nie wypływał z babeczek.
ETAP 4

Ciepłym kisielem wypełniamy środki upieczonych tartaletek.
ETAP 5

Wierzch dekorujemy upieczonymi jabłuszkami lub pokruszonym ciastem. Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia.