Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 360]

Tartaletki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche tartaletki wypełnione żurawiną ze słoika ,bakaliami zapieczone z bezą i kruszonką. Posypane cukrem pudrem . Pyszniutkie.

Tartaletki z żurawiną

Składniki:

Tartaletki z żurawiną

na ciasto:

  • 25 dag maki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

na nadzienie :

beza:

dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • cukier puder do posypania babeczek

Sposób przygotowania:

Tartaletki z żurawiną

Przygotowanie ciasta:

Tartaletki z żurawiną
Natłuszczone foremki wylepiamy rozwałkowanym ciastem

Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto. 3/4 ciasta zostawiamy rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy nim natłuszczone foremki.

Pozostałą 1/4 część ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażalki.
Wyklejone ciastem foremki układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 12 min.

Wypełnienie babeczek:

Na podpieczone babeczki dajemy po płaskiej łyżce żurawiny ze słoika. Posypujemy płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami laskowymi.

Z białek ubijamy sztywną pianę.

Ciągle ubijając utrwalamy ją cukrem,a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Na przygotowane babeczki z nadzieniem nakładamy przygotowaną pianę.

Etap końcowy:

Tartaletki z żurawiną
Wypełnione babeczki żurawiną,pianą i kruszonką wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Na wierzch babeczek na pianę ścieramy na grubych oczkach tarki zmrożone ciasto.

Tak przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-18 min. Po upieczeniu ostrożnie wyciągamy z foremek i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.