Sposób przygotowania:
Tartaletki mango z truskawkąETAP 1:
Ciasto:
Do miski przekładam składniki na ciasto, kroję nożem i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam ciasto do lodówki na godzinę, albo do zamrażalnika na 20 minut. Ciasto dzielę na 8 części.
Każdą cześć rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką. Przekładam do foremki tarteletka o średnicy 9 cm, i palcami ugniatam.
ETAP 2:
Nakłuwam spód w kilku miejscach widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i zapiekam 15 minut aż się zrumienią.
ETAP 3:
Truskawki obieram, miksuję blenderem. Żelatynę zalewam pięcioma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali.
Dodaję do musu truskawkowego. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem. Dodaję mus truskawkowy i miksuję cały czas.
Wstawiam do lodówki aż masa zgęstnieje.
ETAP 4:
Mango obieram, kroję i przekładam do miski, miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu mango i mieszam. Wylewam do tarteletek i wstawiam do lodówki.
Mus truskawkowy przekładam do szprycy i dekoruję tarteletki. Układam truskawki, mango, melisę.
SylaUla