Sposób przygotowania:
Tarteletki z manną truskawkowąETAP 1:
Do miski przesiewam mąkę dodaję pokrojone zimne masło, wbijam jajko, dodaję cukier, kakao i zagniatam szybko rękoma albo łączę robotem. Na końcu dodaję zimną wodę i zagniatam. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek dokładnie smaruję. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia i wykrawam koła większe niż foremki. Ugniatam dokładnie w foremkach. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut temp 180 stopni. Foremki o średnicy 10 cm sztuk 7.
ETAP 2:
Truskawki kroję na ćwiartki , przekładam do garnka, wlewam 1/3 szklanki ziemnej wody, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu dosłownie chwile aż będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w jak najmniejszej ilości wody i wlewam do gotujących się truskawek ciągle mieszając je.Odstawiam do przestygnięcia.
ETAP 3:
Mleko zagotowuję z cukrem, i wsypuje stopniowo ciągle mieszając kaszkę mannę na wolnym ogniu. Odstawiam do przestygnięcia jak będzie gęsta, mieszając od czasu do czasu żeby kożuch się nie wytworzył.
Zimną kaszkę miksuję mikserem i dodaję stopniowo frużelinę truskawkową ciągle miksując.
ETAP 4:
Na wystudzone tarteletki wylewam krem z manny, wstawiam na godzinę do lodówki. Dekoruję truskawkami.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną polewam na truskawki.