Sposób przygotowania:
Kruche tarteletki z serem i czereśniamiprzygotowanie
Czereśnie myjemy, drylujemy i przekładamy na sito do odsączenia.
Foremki smarujemy tłuszczem ( można olejem)
ciasto kruche
zimny tłuszcz siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i siekamy do uzyskania kruszonki, szybko wyrabiamy dłońmi,
Ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
przygotowanie foremek
Ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Odkładamy 1/3 ciasta
Po tym czasie wałkujemy na 0,5 cm i wylepiamy foremki.ciasto nakłuwamy widelcem.
Górę smarujemy rozmąconym białkiem
masa serowa
Ser ucieramy z cukrem waniliowym i mąką - rozkładamy równomiernie na przygotowane ciasto
Na górę rozkładamy czereśnie.
pieczenie
Resztę ciasta wałkujemy nieco cieniej tak 0,3 mm, kroimy w paski i układamy plecionkę.
Wszystkie foremki przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem