zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tarteletki z musem czekoladowym i jagodami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasto wypełnione musem czekoladowym i jagodami to pyszna słodka propozycja na idealny deser.

Tarteletki z musem czekoladowym i jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarteletki z musem czekoladowym i jagodami

 

  • Ciasto :
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Mus :
  • 250 ml mleka
  • 200 g musu czekoladowego ( proszek )

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki z musem czekoladowym i jagodami
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania. Połączyć je a potem szybko zagnieść i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Schować je do lodówki na godzinę.

Mleko zmiksować z proszkiem na mus do zgęstnienia, przełożyć do rękawa cukierniczego, zakładając dekoracyjną końcówkę i schować mus do lodówki na dwie godziny.

Foremki do tarteletek o średnicy 12 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na placki i wyłożyć nimi foremki a potem nakłuć ciasto widelcem.

Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Upieczone spody wyjąć z foremek i wystudzić.

Potem spody napełnić musem i posypać jagodami a na koniec udekorować dowolną miętą ( u mnie cytrynową ).  
Tarteletki z musem czekoladowym i jagodami
ciasto wyłożyć do foremek i nakłuć widelcem
Tarteletki z musem czekoladowym i jagodami
spody piec przez 20 minut w 180 stopniach
Tarteletki z musem czekoladowym i jagodami
przygotować mus i schłodzić w lodówce 2 godziny

Tagi:

ciastka owoce