Sposób przygotowania:
Tarteletki z budyniem i jabłkową różą
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania efektu kaszy, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie foremki do tarteletek wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i uzupełniamy np fasola, pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem żółtka. Budyniem uzupełnianiami tarteletki. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy gniazda i ścinamy księżyce przy pomocy obieraka do jarzyn. Jabłkowe księżyce gotujemy przez 3 minuty i odcedzamy. Z jabłka na masie budyniowej układamy różę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dodajemy powidła i całość dokładnie mieszamy by powidła rozpuściły się w galaretce – można delikatnie podgrzać. Wystudzone tarteletki smarujemy galaretką i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
marietta