Sposób przygotowania:
Tartinki jajeczne
Wykonanie: •Przygotować 8 foremek do tartinek. Ułożyć na blasze z piekarnika. •Pieczarki pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć na patelni wraz z cebulą, poczekać aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem. •Wędlinę pokroić w kostkę lub plastry, podsmażyć na patelni, odcedzić tłuszcz który wytopi się z wędliny i połączyć z pieczarkami.•Wymieszać farsz i włożyć do tartinek. •Jajka rozbełtać mikserem, dodać mleko i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać wszystkie składniki tak by powstało ciasto jak na omlet. • Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach, dodać do masy jajecznej i doprawić solą i pieprzem nie zapominając że farsz jest już doprawiony. •Zalać farsz powstałym ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10-15 minut, a w zasadzie wyjąć z piekarnika gdy masa jajeczna zbrązowieje i tartinki zwiększą swą objętość. •Tartinki posypać serem tuż przed wyciągnięciem z piekarnika.
marietta