Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 656]

Tartinki z polędwicą, gorgonzolą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kanapeczki - tartinki są niezastąpione na domówce - robi się je błyskawicznie. Moje ulubione tartinki muszą zawierać sporo warzyw i dobry ser, np. gorgonzolę.

Tartinki z polędwicą, gorgonzolą i warzywami

Składniki:

Tartinki z polędwicą, gorgonzolą i warzywami

Na 8 tartinek:

  • 4 nieduże kromki chleba orkiszowego
  • masło
  • rukola
  • 4 plastry polędwicy sopockiej
  • kawałek gorgonzoli dolce
  • kawałek papryki
  • 4 plastry pomidora
  • oregano

Sposób przygotowania:

Tartinki z polędwicą, gorgonzolą i warzywami

ETAP 1:

Tartinki z polędwicą, gorgonzolą i warzywami
Moje ulubione kanapki nie mogą obyć się bez rukoli

Kromki chleba przekrawamy na połówki, smarujemy masłem. Rukolę myjemy, osuszamy, układamy na pieczywie.

ETAP 2:

Tartinki z polędwicą, gorgonzolą i warzywami
Do przygotowania tartinek użyłam polędwicy sopockiej

Plastry polędwicy kroimy na połówki, które wykładamy na nasze tartinki

ETAP 3:

Tartinki z polędwicą, gorgonzolą i warzywami
Ser gorgonzola nadał tartinkom wyrazistości, a warzywa - wartości odżywczych

Ser kroimy na nieduże kawałki. Pomidora kroimy w półplasterki lub małe plastry. Paprykę kroimy na paseczki, a paseczki na połówki.
Na tartinkach, na rukoli i polędwicy, układamy ser, pomidora i paprykę. Pomidora posypujemy oregano. Opcjonalnie pomidora można lekko posolić.