jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Naleśniki z warzywami podpiekane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Często robię też takie farsze do naleśników z różnych świeżych dostępnych warzyw z działki. W zimie zastępuję je mrożonymi które zebrałam w lecie i zamroziłam.

Naleśniki z warzywami podpiekane Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Naleśniki z warzywami podpiekane

ciasto :

  • mleko 1 szklanka
  • mąka 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • sól szczypta
  • jajka 2 szt.
  • olej do smażenia

sos :

Farsz:

Sposób przygotowania:

Naleśniki z warzywami podpiekane
Naleśniki usmażyć z ciasta przygotowanego wcześniej : mleko wymieszać z jajkami, dodać mąkę, sól. wodę i zmiksować.

Smażyć naleśniki z jednej strony i odkładać na talerz. Warzywa ugotować na parze, w rondelku podsmażyć pora pokrojonego w krążki, dodać pomidory z puszki lub ze słoika pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę.

Dusić aż się rozpadną pomidory, a płyn zredukowany, przyprawić bazylią, ziołami prowansalskimi, pieprzem.

Włożyć do tego warzywa ugotowane na parze, wymieszać i podgrzać razem.

Nakładać na naleśnik stroną usmażoną farsz na połowie i zakryć drugą połową naleśnika. Ułożyć na patelni i podpiec z obu stron na suchej patelni.

Podawać polane sosem z jogurtu z czosnkiem, 

pieprzem i ozdobione listkiem szałwii.
Naleśniki z warzywami podpiekane
Wymieszac jajka z mlekiem i mąką , dolać wody
Naleśniki z warzywami podpiekane
Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z jednej strony
Naleśniki z warzywami podpiekane
Ugotować na parze cukinię, kalafior,brokuł i fasolkę
Naleśniki z warzywami podpiekane
Pora pokrojonego podsamażyć n amaśle klarowanym
Naleśniki z warzywami podpiekane
Doda cpomodorki z puszki,smażyć do miękkości pora
Naleśniki z warzywami podpiekane
Dpłożyć warzywa na parze i podgrzać razem
Naleśniki z warzywami podpiekane
Nakładac do naleśnika i podpoekać na suchej patelni
Naleśniki z warzywami podpiekane
Podawać z sosem jogutowo- czosnkowym