Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Tartinki z sałatką śledziowo-jajeczną

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1208

Śledzie po dokładnym wymoczeniu obrać i oczyścić z ości i skóry. Ugotowane na

Tartinki z sałatką śledziowo-jajeczną

Składniki:

Tartinki z sałatką śledziowo-jajeczną

 

  • 2 śledzie
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • kilka kromek razowego chleba
  • 2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • marynowana czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Tartinki z sałatką śledziowo-jajeczną
Śledzie po dokładnym wymoczeniu obrać i oczyścić z ości i skóry. Ugotowane na twardo jajka posiekać, cebulę bardzo drobno pokroić. Śledzie zmielić i wymieszać z posiekanymi jajkami, cebulę i łyżką majonezu. Jeśli chce się otrzymać sałatkę ostrzejszą w smaku, należy dodać trochę soku z cytryny lub łyżeczkę musztardy. Przygotować bardzo cienkie kromki razowego chleba (najlepiej czerstwego) i równo obłożyc sałatką. Pokroić je na kwadroatowe tartinki o boku ok 3 cm, ułożyć na półmisku, przybrać resztą majonezu, natką pietruszki i kawałkami papryki. Sałatkę można również podać na krakersach lub na kawałkach chudego białego sera.