eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam tatar z solonych płatów śledziowych z dodatkiem kiszonych buraczków z zakwasu na świąteczny barszcz.

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami

Składniki:

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami

składniki tatara

dodatki

  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami

przygotowanie składników

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami
Pokroić w drobną kosteczkę nie wymoczone płaty śledziowe.

Nie wymoczone płaty śledziowe pokroić w drobną kosteczkę.

przygotowanie składników cd

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami
Pokroić w drobną kosteczkę ogórki konserwowe.

Wyjęte z zalewy ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę.

przygotowanie składników cd

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami
Wyjęte z zalewy pieczarki pokroić w kosteczkę.

Pieczarki wyjąć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.

przygotowanie składników cd

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami
Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę.

przygotowanie składników cd

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami

Kiszone buraki z zakwasu pokroić w drobną kosteczkę.

przygotowanie składników cd

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami

Jajko ugotowane na twardo obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie tatara

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami

Na talerzu ustawić duży ring do przystawek.

Do środka włożyć warstwę buraczków i ubić. Na buraczki wyłożyć pieczarki i posmarować majonezem.

Na wierzch wyłożyć cebulę, potem śledzie. Na śledzie wyłożyć ogórki i posmarować majonezem.

Całość lekko ucisnąć. Na górze ułożyć potarte jajko.

Ostrożnie wysunąć ring, żeby piramida się nie zburzyła.

przygotowanie tatara cd

Tatar śledziowy Eli z kiszonymi burakami

Można też wszystkie składniki tatara wymieszać i odstawić do lodówki żeby tatar się przegryzł. Podzielić tatar na porcje i podawać. Smacznego!