eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Żółty tatar śledziowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tym razem tatar ze śledzia z brzoskwinią z syropu, kukurydzą konserwową, jasną częścią pora i majonezem.

Żółty tatar śledziowy Eli

Składniki:

Żółty tatar śledziowy Eli

śledzie

  • 40 dkg solonych płatów śledziowych

pozostałe składniki

  • 4 polówki brzoskwiń z syropu
  • 1 kawałek (około 10 cm) jasnego pora
  • 5 łyżek konserwowej kukurydzy
  • 2 łyżki rodzynek

przyprawy

Sposób przygotowania:

Żółty tatar śledziowy Eli

przygotowanie śledzi

Żółty tatar śledziowy Eli
Płaty śledziowe wymoczyć, odsączyć i pokroić w drobną kostkę.

Śledzie solone umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez 8 godzin. Następnie płaty odsączyć i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie pora

Żółty tatar śledziowy Eli
Umyty i osuszony kawałek pora drobno pokroić.

Kawałek pora umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno pokroić.

przygotowanie brzoskwiń

Żółty tatar śledziowy Eli
Odsączone z syropu brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.

Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie kukurydzy

Żółty tatar śledziowy Eli
Przepłukaną wodą kukurydzę odsączyć na sitku.

Kukurydzę wyłożyć na sitko, przepłukać wodą i odsączyć.

przygotowanie rodzynek

Żółty tatar śledziowy Eli
Odmierzyć dwie łyżki rodzynek.

Przygotować dwie łyżki rodzynek.

przygotowanie tatara

Żółty tatar śledziowy Eli
Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać.

Do miski włożyć śledzie, brzoskwinie, kukurydzę, pora, rodzynki, majonez, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.