Sposób przygotowania:
Tatar z tuńczyka Eli w rurkach francuskichpieczenie rurek
Patyki do rurek posmarować smalcem. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 16 pasków zaczynając od krótszej strony. Paski nawijać na patyki tak żeby ciasto nachodziło na siebie. Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec rurki w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 15 minut aż się zrumienią. Zdejmować gorące rurki z patyków zaraz po wyjęciu z piekarnika
przygotowanie tuńczyka
Tuńczyka wyłożyć na sitko i odsączyć z oleju, przełożyć do miski i rozdrobnić.
przygotowanie pomidorów
Górę pomidorów naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Po chwili pomidory odcedzić i zalać zimną wodą. Z pomidorów usunąć skórkę i pestki. Miąższ pokroić w małą kosteczkę.
przygotowanie ogórków i cebuli
Ogórki obrać ze skórki. Cebulę obrać z łupinek. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
przygotowanie tatara
Koperek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Do miski z tuńczykiem dodać pomidory, ogórki, cebulę, koperek, majonez, przyprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać. Gotowy tatar nakładać małą łyżeczką do rurek. Resztę farszu wykorzystać do kanapek. Podawać rurki zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Marika-
eli_555
Rurki były pyszne. Dodałam też przepis na rurki z pasztetem bez pieczenia. Też są pyszne.