SUPERPRZEPIS

Tatar z tuńczyka ozdobiony nigiri

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Tatar z tuńczyka ozdobiony nigiri

Japońskie smaki i mądrość wyboru.

Składniki:

Tatar z tuńczyka ozdobiony nigiri

 

  • 200 gram świeżego tuńczyka,
  • gałązka koperku,
  • 1/2 łyżeczki chrzanu wasabi,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 4 szt. dużych kaparów,
  • 1/4 szt. cebuli szalotki,
  • 1 szt. jajka przepiórczego,
  • 150 gram gotowego ugotowanego ryżu do sushi, przepis na youtube,
  • 4 łyżeczki sosu sojowego,
  • szczypiorek, porzeczki do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Tatar z tuńczyka ozdobiony nigiri
Zaczynamy od zakupu świeżego tuńczyka, przynosimy do domu wykładamy na deskę odcinamy 4 cienkie kawałki na nigri, resztę drobno siekamy. Przygotowujemy jajko, cebulę, kapary, koperek wszystko bardzo drobno siekamy, dodajemy chrzan wasabi, oliwę, sos sojowy. Jak mamy wszystko gotowe dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny do lodówki tak aby przeszły smaki. Następnie wkładamy do foremki aby uformować ładną formę, lepimy nori, na plasterki tuńczyka nakładamy chrzan wasabi i kawałek ryżu. Wszystko ładnie układamy na talerz i dekorujemy szczypiorem i czerwoną porzeczką. SMACZNEGO.