KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Tatar z tuńczyka z różą,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fajna kompozycja świeżych ryb z ciekawą dekoracją.

Tatar z tuńczyka z różą,

Składniki:

Tatar z tuńczyka z różą,

 

  • 200 gram polędwicy z tuńczyka,
  • 100 gram łososia,
  • 1 szalotka,
  • łyżeczka musztardy francuskiej,
  • kilka gałązek koperku,
  • kilka kropel cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 awokado,
  • kilka łyżeczek ikry z łososia,
  • szczypiorek, porzeczki do dekoracji,
  • pieprz do smaku,
  • sos sojowy japoński do smaku,

Sposób przygotowania:

Tatar z tuńczyka z różą,
Zaczynamy od pokrojenia w kostkę tuńczyka, łososia,, szalotki, awokado, z mięsa ryb wycinamy cienkie plasterki tak aby zrobić kompozycję róż. Siekamy bardzo drobno koperek, dodajemy musztardę, cytrynę, tuńczyka, doprawiamy oliwą, pieprzem i sosem sojowym, wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do okrągłej foremki delikatnie ugniatając, na wierzch układamy awokado i dekorujemy porzeczkami i ikrą, to samo robimy z łososiem. Gotowe uformowane formy z ryb układamy na talerzu dekorując szczypiorkiem. Pamiętaj do tego dania musi być koniecznie dobre, białe musujące wino.SMACZNEGO.