Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo szybka i pyszna przekąska z ciasta francuskiego wypełniona szpinakiem, ostrym salami i serem żółtym. Jeden rożek to około 100kcal, 3,5g białka, 6g węglowodanów i 6g tłuszczy.

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego

Składniki:

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera żółtego
  • 50 ostrego salami
  • 1 białko
  • Sól, pieprz
  • Łyżka sezamu
  • Łyżka maku

Sposób przygotowania:

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego

KROK 1

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
Szpinak rozmrażam na patelni z wodą koło 5-6 minut.

Mrożony szpinak podlać wodą i dusić do całkowitego rozmrożenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dalej. Ser zetrzeć na tarce, salami pokroić w drobną kostkę.

KROK 2

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
Szpinak z dodatkiem sera przed wymieszaniem.

Do szpinaku dodać ser, salami, przyprawy i dokładnie wymieszać.

KROK 3

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
U mnie z jednego opakowania wyszło 15sztuk. Można pobawić się w mniejsze pierożki lub większe.

Ciasto francuskie podzielić na małe kwadraciki.

KROK 4

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
Wycięte pierożki z farszem przed zlepieniem.

Na wycięte ciasto francuskie nałożyć łyżeczkę farszu, zlepić i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 5

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
Dwukolorowe pierożki czekające na upieczenie.

Białko roztrzepać i posmarować nim każdego pierożka. Część z nich obsypać makiem, a część sezamem.

KROK 6

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego
Zarumienione pierożki z ciasta francuskiego :) Można podawać je z sosem czosnkowym.

Pierożki piec 10-12 minut w 200°C. Super smakują na ciepło i na zimno. Smacznego :)