redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Tatar z tuńczyka z chilli i awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonałej jakości ryba, awokado i pyszny, pikantny azjatycki sos - przepis na idealną przystawkę!

Tatar z tuńczyka z chilli i awokado

Składniki:

Tatar z tuńczyka z chilli i awokado

 

  • Składniki na sos:
  • Czosnek 1 ząbek
  • Słodkie chilli ¼ szt
  • Kolendra 4 gałązki
  • Sos rybny 10 ml
  • Sok z cytryny 10 ml
  • Cukier 10 g

 

  • Składniki na tatara:
  • Tuńczyk świeży 110 gr
  • Avocado ½ szt
  • Szczypior dymka 1 szt
  • Cebula szalotka mała 1 szt
  • Kolendra 1 gałązka
  • Oliwa truflowa 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tatar z tuńczyka z chilli i awokado
Przygotowanie sosu:



Mieszamy sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny, aby się przegryzło.



Przygotowanie tatara:



Drobno siekamy tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz oliwą truflową. Następnie drobno siekamy awokado. Na koniec układamy na talerzu najpierw uformowany tatar z tuńczyka a na wierzch wykładamy mus z awokado.



Jak smakuje doskonały tatar z tuńczyka przekonacie się odwiedzając warszawską restaurację Papaya. Zapraszamy!