Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Tatterowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny i zdrowy chleb azowy od Tatter

Tatterowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tatterowiec

 

  • 100 g maki zytniej,razowej

 

  • 300 g maki pszennej chlebowej

 

  • 400 g zakwasu zytniego

 

  • 150 ml wody

 

 

  • pol lyzeczki ciemnego cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Tatterowiec
Zakwas wymieszac z makami,sola,cukrem i woda.Ciasto powinno byc lepkie oraz dosyc luzne.Ciasto pozostawic w misce do wyrosniecia na ok.1 godzine.Po tym czasie wysmarowac keksowke maslem i posypac platkami oswianymi.Ciasto wylozyc do keksowki i pozostawic do wyrosniecia na ok.2 godziny.Wyrosniete ciasto posmarowac oliwa i wlozyc do zimnego piekarnika.Nastawic tem. 200 stopni C.Piec godzine,mozna dopiekac juz bez keksowki przez jakies 10 min.Studzic na krratce.Smacznego:)
Tatterowiec
Etap 1

Tagi:

mak