„Tęcza” z mlekiem skondensowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotować według przepisu podanego na opakowaniu osobno 2 galaretki, zmniejszając o połowę ilość wody. Odstawić do wystygnięcia.

„Tęcza” z mlekiem skondensowanym

Składniki:

„Tęcza” z mlekiem skondensowanym

 

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 4 opakowania galaretki o różnych smakach (np., truskawkowa, cytrynowa, agrestowa, pomarańczowa),
  • ewentualnie dowolne owoce (świeże, z puszki lub mrożone).

Sposób przygotowania:

„Tęcza” z mlekiem skondensowanym
Przygotować według przepisu podanego na opakowaniu osobno 2 galaretki, zmniejszając o połowę ilość wody. Odstawić do wystygnięcia.

Mleko z puszki podzielić na 2 równe części.

Każdą część mleka ubić mikserem na pianę (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery, może dodać 1-2 łyżki cukru i ubić razem z cukrem).

Do ubitego mleka wlać ostudzoną galaretkę i razem dokładnie ubić mikserem.

Wcześniej można przygotować osobno 2 pozostałe galaretki (tym razem dokładnie według przepisu podanego na opakowaniu).

Dużą tortownicę lub inną formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową. Wlać jedną warstwę z ubitego mleka z galaretką.

Wstawić do lodówki (jeśli komuś zależy na czasie, może wstawić formę do zamrażalnika, ale wtedy należy pilnować żeby warstwa zastygła, ale nie zamarzła).

Po wyjęciu z lodówki wlać warstwę z samej galaretki i znowu wstawić do lodówki.

Następna warstwa to ponownie mleko ubite z galaretką.

Na ostatniej warstwie ułożyć dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką.

Ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziło.

Uwaga! „Tęczę” można także przygotować i podać jako tort. W tym przypadku dno tortownicy należy wyłożyć biszkoptami (można je maczać przed ułożeniem w naparze z kawy lub w przygotowanej i ostudzonej galaretce).

Na biszkopty wlewać pozostałe warstwy tak jak w podanym przepisie.