Sposób przygotowania:
„Tęcza” z mlekiem skondensowanym
Przygotować według przepisu podanego na opakowaniu osobno 2 galaretki, zmniejszając o połowę ilość wody. Odstawić do wystygnięcia.
Mleko z puszki podzielić na 2 równe części.
Każdą część mleka ubić mikserem na pianę (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery, może dodać 1-2 łyżki cukru i ubić razem z cukrem).
Do ubitego mleka wlać ostudzoną galaretkę i razem dokładnie ubić mikserem.
Wcześniej można przygotować osobno 2 pozostałe galaretki (tym razem dokładnie według przepisu podanego na opakowaniu).
Dużą tortownicę lub inną formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową. Wlać jedną warstwę z ubitego mleka z galaretką.
Wstawić do lodówki (jeśli komuś zależy na czasie, może wstawić formę do zamrażalnika, ale wtedy należy pilnować żeby warstwa zastygła, ale nie zamarzła).
Po wyjęciu z lodówki wlać warstwę z samej galaretki i znowu wstawić do lodówki.
Następna warstwa to ponownie mleko ubite z galaretką.
Na ostatniej warstwie ułożyć dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziło.
Uwaga! „Tęczę” można także przygotować i podać jako tort. W tym przypadku dno tortownicy należy wyłożyć biszkoptami (można je maczać przed ułożeniem w naparze z kawy lub w przygotowanej i ostudzonej galaretce).
Na biszkopty wlewać pozostałe warstwy tak jak w podanym przepisie.
Mleko z puszki podzielić na 2 równe części.
Każdą część mleka ubić mikserem na pianę (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery, może dodać 1-2 łyżki cukru i ubić razem z cukrem).
Do ubitego mleka wlać ostudzoną galaretkę i razem dokładnie ubić mikserem.
Wcześniej można przygotować osobno 2 pozostałe galaretki (tym razem dokładnie według przepisu podanego na opakowaniu).
Dużą tortownicę lub inną formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową. Wlać jedną warstwę z ubitego mleka z galaretką.
Wstawić do lodówki (jeśli komuś zależy na czasie, może wstawić formę do zamrażalnika, ale wtedy należy pilnować żeby warstwa zastygła, ale nie zamarzła).
Po wyjęciu z lodówki wlać warstwę z samej galaretki i znowu wstawić do lodówki.
Następna warstwa to ponownie mleko ubite z galaretką.
Na ostatniej warstwie ułożyć dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziło.
Uwaga! „Tęczę” można także przygotować i podać jako tort. W tym przypadku dno tortownicy należy wyłożyć biszkoptami (można je maczać przed ułożeniem w naparze z kawy lub w przygotowanej i ostudzonej galaretce).
Na biszkopty wlewać pozostałe warstwy tak jak w podanym przepisie.