Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tilapia w marynacie z sosu chili

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

.Dziś pora na sos słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię.

Tilapia w marynacie z sosu chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tilapia w marynacie z sosu chili

 

  • 2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1/3 cytryny
  • 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru
  • 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao)
  • szczypta soli
  • mąka do oprószenia
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Tilapia w marynacie z sosu chili
Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać i zalać ułożoną w pojemniczku rybę. Zostawić na 30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem 2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano. Podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty z burakiem.
Tilapia w marynacie z sosu chili
Przygotować marynatę z użyciem sosu słodko-kwaśnej i zalać nią filety
Tilapia w marynacie z sosu chili
Filety wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami
Tilapia w marynacie z sosu chili
Rybę po osuszeniu oprószyć mąką - strząsając jej nadmiar
Tilapia w marynacie z sosu chili
Smażyć na maśle z olejem na rumiano z obu stron