Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Tiramisu

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 31

Nieco inaczej przyrządzone, ale smak ten sam

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • 200g podłużnych biszkoptów (użyłam małych, typu ‘’kocie jeżeczki”),
  • 200ml espresso (lub 2 łyżeczki z czubem, dobrej jakości kawy rozpuszczalnej na 200ml wody),
  • 6 łyżek Marsali (zamiennie likieru kawowego, likieru migdałowego czy orzechowego),
  • 4 żółtka,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • żyżeczka cukru wanilinowego,
  • 300g serka mascarpone,
  • ok. 40-50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Jaja dokladnie myjemy i parzymy przez chwile, po czym oddzielamy żółtka od bialek, będziemy potrzebowac jedynie żółtek. Kawe zaparzamy i odstawiamy do ostygniecia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, na gladka, puszysta mase (ubijamy mikserem ok. 8-10minut), po czym dodajemy serem mascarpone i miksujemy chwilke, ok. 1-2 minut, do polaczenia składników. Kawe mieszamy z likierem i przelewamy do salaterki, w której będzie nam wygodnie namaczac biszkopty. Szykujemy naczynie z plaskim dnem o średnicy 15cm i zwykla folie spozywcza. Folia wyscielamy naczynie tak, aby jej brzegi wystawaly poza obrzeza naczynia, aby można było chwycic za koncówki foli, by wyciągnąć deser.. Biszkopty (miekka strona bez cukru, w przypadku kocich jezyczkow), namaczamy przez 2 sekundy w naparze kawy z likierem, tak aby twardsza powierzchnia biszkopta nie zostala zanurzona i ustawiamy ciastka, opierając je o krawędzie naczynia, twardsza strona na zewnatrz, jeden przy drugim. Gdy już ostawimy okrag, układamy nasaczone biszkopty na dnie (możemy je śmiało połamać). Krem mascarpone dzielimy na 3 czesci, a czekolade tarkujemy na drobnych oczkach. Na biszkopciki Kładziemy 1/3 kremu, posypujemy czekolada (ok. 1,5kosteczki). Nastepnie układamy kolejna, nasaczone warstwe biszkoptów, kładziemy polowa pozostałego kremu i posypujemy czekolada. Zostala nam ostatnia warstwa, z która postepujemy identycznie jak z poprzednia. Deser owijamy folia spozywcza i wkladamy na 5 godzin do lodówki (zostawiam na noc). Chwytając za konce folii, wyjmujemy ostrożnie deser, i stawiamy na plaskiej powierzchni. Dookoła ciasta, tuz przy jego brzegach, nacinamy okrag na foli za pomoca ostrego noza. Lekko unosząc (podważając cienkim, plaskim przyrządem) deser od spodu, wyciągamy folie – trzeba ja uciac w kilku miejscach, nie jest to trudne. Delikatnie przenosimy ciasto na talerz, podnosząc je od spodu. Tuz przed podaniem dekorujemy ubita smietana. Przechowywac w lodówce.