Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Tiramisu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tiramisu to mój ulubiony deser, wracam do niego w innych przepisach, a to właśnie moja baza- idealny wg mnie przepis na tiramisu

Tiramisu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tiramisu

 

  • 450g serka mascarpone
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 łyżki amaretto
  • ¾ szklanki tłustej śmietanki (dodaję 30%)
  • 24 podłużne, proste biszkopty do tiramisu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Najpierw robimy kawę. Dobrą jakościowo kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Czekamy aż ostygnie do temperatury pokojowej.
W dużej misce łączymy ser, cukier i 2 łyżki amaretto,
mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Mikserem ubijamy schłodzoną śmietankę i dodajemy ją do masy
z mascarpone.

Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem 2 łyżek amaretto. Biszkopty układamy na dnie
kwadratowej formy o boku 20 cm,
na nich połowę masy, posypujemy kakao, układamy drugą warstwę
namoczonych biszkoptów, resztę masy serowej i posypujemy kakao.


Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a
najlepiej na całą noc.
Tiramisu
Lubię ten przepis bo nie zawiera jajek, nie bardzo lubię dodawać surowe jajka do deserów bez obróbki termicznej