SUPERPRZEPIS

Tiramisu

  • Ama
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tiramisu Więcej zdjęć (2)

Porady: alkohol wg. uznania - amaretto, rum, koniak, żubrówka. Kroić ciepłym nożem.

Składniki:

Tiramisu

 

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki przegotowanej gorącej wody do rozpuszczenia kawy
  • 40 ml amaretto
  • 4 jaja (4 żółtka, ubita piana z 3 białek)
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • otarta skórka z jednej sparzonej cytryny
  • 2 paczki biszkoptów podłużnych
  • kakao niesłodzone
  • folia karotenowa do czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Z kawy, wody i amaretto przygotować napar. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Do masy dodawać po łyżce mascarpone i skórkę z cytryny ciągle ucierając. Ubić pianę z trzech białek, dodać 1 łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać. Biszkopty na chwileczkę zanurzać w kawie i wykładać dno i boki tortownicy (boki wykładać połówkami biszkoptów). Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Posypać kakao (najlepiej przez sitko) i ułożyć drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie. Na biszkopty wyłożyć drugą połową masy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z folii karotenowej odciąć pas o wysokości tiramisu (zwykle jest to wysokość tortownicy). Rozsmarować warstwę czekolady na folii. Z tiramisu zdjąć obręcz tortownicy i owinąć bok folią z czekoladą. Nałożyć z powrotem obręcz i jeszcze trochę włożyć do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać kakao.
Tiramisu
Etap 1