Sposób przygotowania:
Tiramisu z amaretto i czekoladą
Z 6 jajek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijana dodajemy cukier puder i żółtka. Na dużej blasze w temperaturze 180 stopni pieczemy biszkopt przez około pół godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu biszkopt dzielimy na dwa mniejsze placki. 2 pozostałe jajka także dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i serek mascarpone. Mieszamy całość razem, aż połączy się w jednolitą całość. W naczyniu żaroodpornym lub w małej blaszce układamy biszkopt. Kawę łączymy z likierem amaretto i nasączamy nią biszkopt- najlepiej za pomocą pędzelka. Kładziemy warstwę kremu i drugi biszkopt. Nasączamy kawą z likierem i znów smarujemy kremem. Ciasto dekorujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą w proszku. Wkładamy do lodówki. Ciasto smakuje najlepiej drugiego dnia, ale można je podać nawet w godzinę po zrobieniu.