Sposób przygotowania:
Tarta z borówkamiETAP 1:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone na kawałki masło, następnie żółtka, cukier, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto.
Zagniatamy je do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję a ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki.
ETAP 2:
Formę do tarty smarujemy tłuszczem, a w następnej kolejności wylepiamy zagniecionym ciastem.
Bardzo gęsto nakłuwamy widelcem dzięki czemu ciasto nam się równo upiecze.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
ETAP 3:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, w następnej kolejności dodajemy połowę mleka i mąkę pszenną, a następnie miksujemy razem na jednolite ciasto.
ETAP 4:
Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i wlewamy ciasto z żółtkami.
Gotujemy budyń intensywnie mieszając aby nam się nie przypalił.
Pozostawiamy aby wystygł. Przestudzony budyń wlewamy na wystudzone ciasto.
ETAP 5:
Borówki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie układamy na kremie budyniowym lekko wciskając je w krem.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy też 20 minut.
Przed podaniem możemy pokroić na kawałki i każdy z nich udekorować kleksem śmietany i listkami mięty