Sposób przygotowania:
Toffik kokosowy
Mleko w puszce gotujemy ok. 2 godzin, liczymy od zagotowania się wody. Puszka musi być ciągle przykryta wodą - w razie potrzeby wodę dolewamy. Po 2 godzinach studzimy i dopiero przestudzone otwieramy. Petitki należy ułożyć na dnie formy (można ją uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia). Na petitki wykładamy masę kokosową: 2 1/2 szklanki mleka należy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy 3/4 maki krupczatki zmiksowane z 4 żółtkami i 1 szklanką mleka i 1 szklanką cukru. Ciągle mieszając doprowadzamy budyń do zagotowania, do gorącego wsypujemy kokos i studzimy. Po wystudzeniu ucieramy z 1 kostką masła. Na masę kokosową wykładamy krakersy. Krakersy smarujemy wystudzonym karmelem z mleka w puszce. Na to znowu warstwa krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę ( kremówkę ubijamy z 5 łyżkami cukru i tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody). Wierzch posypujemy migdałami. Konsumować po dobrym schłodzeniu i zmięknięciu krakersów - najlepiej na drugi dzień.
Gabi99
Beatka983
kinga
Zrobiłam to ciasto na święta i jest rewelacyjne:)