Peggy Brown

Peggy Brown

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Toffik kokosowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Proste ciach, nie wymagające pieczenia, które zachwyca wyglądem i smakuje bossssko:)

Toffik kokosowy

Składniki:

Toffik kokosowy

 

  • # herbatniki Petitki, ok. 30 sztuk (w zależności od formy, ale tyle powinno wystarczyć na każdą formę)
  • # krakersy - 2 opakowania
  • # 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • # galaretka cytrynowa (może być pomarańczowa)
  • # 3 1/2 szklanki mleka
  • # 1 szklanka cukru kryształu
  • # 5 łyżek cukru pudru
  • # 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • # 1 kostka (25 dag) masła
  • # 10 dag kokosu
  • # 4 żółtka
  • # mleko zagęszczone, słodzone w puszce
  • # płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Toffik kokosowy
Mleko w puszce gotujemy ok. 2 godzin, liczymy od zagotowania się wody. Puszka musi być ciągle przykryta wodą - w razie potrzeby wodę dolewamy. Po 2 godzinach studzimy i dopiero przestudzone otwieramy. Petitki należy ułożyć na dnie formy (można ją uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia). Na petitki wykładamy masę kokosową: 2 1/2 szklanki mleka należy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy 3/4 maki krupczatki zmiksowane z 4 żółtkami i 1 szklanką mleka i 1 szklanką cukru. Ciągle mieszając doprowadzamy budyń do zagotowania, do gorącego wsypujemy kokos i studzimy. Po wystudzeniu ucieramy z 1 kostką masła. Na masę kokosową wykładamy krakersy. Krakersy smarujemy wystudzonym karmelem z mleka w puszce. Na to znowu warstwa krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę ( kremówkę ubijamy z 5 łyżkami cukru i tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody). Wierzch posypujemy migdałami. Konsumować po dobrym schłodzeniu i zmięknięciu krakersów - najlepiej na drugi dzień.

Tagi:

toffik