Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tołpyga z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki sposób przygotowania to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej panierowanej ryby. Cebula z ketchupem dodaje ciekawego smaku.

Tołpyga z cebulą

Składniki:

Tołpyga z cebulą

 

  • 1 ryba tołpyga
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 jajko
  • papryka mielona ostra do smaku
  • mąka pszenna do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tołpyga z cebulą

ETAP 1:

Tołpyga z cebulą
Filety z ryby przyprawić solą i pieprzem.

Rybę oprawić, wyfiletować, umyć i osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Tołpyga z cebulą
Filety panierować w roztrzepanym jajku i mące.

Następnie zanurzyć w jajku wymieszanym z odrobiną soli i dokładnie obtoczyć w mące.

ETAP 3:

Tołpyga z cebulą
Rumienić na złoty kolor na rozgrzanym oleju

Rumienić z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

ETAP 4:

Tołpyga z cebulą
Podsmażoną cebulę wymieszać z ketchupem i przyprawami

Na oleju zeszklić pokrojoną w pół krążki cebulę, oprószyć ostrą papryką.

Połączyć z ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 5:

Tołpyga z cebulą

Rumiane filety przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć przygotowaną cebulę.

Włożyć na kilka minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.


Tagi:

ryba danie