Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tołpyga w panierce z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny sposób na podanie tołpygi -ryby która smakiem przypomina karpia. Ryba świetnie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Tołpyga w panierce z ziołami

Składniki:

Tołpyga w panierce z ziołami

 

  • 3 płaty świeżej tołpygi bez skóry
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 jaja
  • około 1,5 szklanki bułki tartej
  • pół łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Tołpyga w panierce z ziołami
1. Rybę umyć, osuszyć, płaty podzielić na pół, każdy natrzeć ziołami, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.

2. Maczać w jajku, następnie panierować z bułce wymieszanej z ostrą papryką.

3. Smażyć na rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Tagi:

danie