SUPERPRZEPIS

Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Tołpyga jest rybą podobną do karpia choć mniej tłustą. Przyrządzona w podany sposób jest pyszna i stanowi urozmaicenie codziennego menu.

Składniki:

Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym

 

  • 40 dag świeżego fileta tołpygi ze skórą
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki kolendry
  • pieprz syczuański
  • sól do smaku
  • 1 woreczek do pieczenia ryb

 

 

Sposób przygotowania:

Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym
Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje, posypać solą i roztartym pieprzem syczuańskim równomiernie, oliwę wymieszać z octem balsamicznym oraz kolendrą , natrzeć mieszanką rybę, ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny. Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki, zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut. Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę. Następnie wlać gorący bulion zamieszać doprawić szczypta cukru i pieprzu, dodać sok z cytryny , i posolić do smaku , na koniec wlać śmietankę i podgrzać ale nie gotować! Żółtko włożyć do miseczki rozrobić z niewielką ilością sosu , po chwili dodać do rondelka i całość wymieszać. Upieczoną rybę wyłożyć na talerze przed podaniem polać sosem. 
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym
rybę posypujemy solą i roztartym pieprzem
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym
warzywa myjemy kroimy marchewkę w paseczki
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym
rybę obkładamy warzywami przekałdamy do woreczka pieczemy
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym
przygotowujemy sos gotową rybę polewamy sosem

Tagi:

ryba ryby sosy