Sposób przygotowania:
Topinambur na rumiano
Topinambur obrać ze skórki.
Umyć. Pokroić w cienkie plasterki.
Zalać w garnuszku osoloną wodą i gotować 10 minut.
Odcedzić ( najlepiej wyjmować delikatnie łyżką cedzakową ). Ostudzić.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć Topinambur na rumiano z obu stron tak by plasterki były równo zrumienione.
Podawać posypany natka pietruszki jako składnik dań wege lub jako Dodatek do II Dań.
* Taki podsmażony smakuje jak skrzyżowanie ziemniaka z młodą kalarepką. Bardzo smaczny. Podałam ze smażoną kiełbasą ( śląska).
Umyć. Pokroić w cienkie plasterki.
Zalać w garnuszku osoloną wodą i gotować 10 minut.
Odcedzić ( najlepiej wyjmować delikatnie łyżką cedzakową ). Ostudzić.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć Topinambur na rumiano z obu stron tak by plasterki były równo zrumienione.
Podawać posypany natka pietruszki jako składnik dań wege lub jako Dodatek do II Dań.
* Taki podsmażony smakuje jak skrzyżowanie ziemniaka z młodą kalarepką. Bardzo smaczny. Podałam ze smażoną kiełbasą ( śląska).