Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Topinambur na rumiano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast.

Topinambur na rumiano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Topinambur na rumiano

 

  • 2 bulwy Topinamburu ( na osobę - średniej wielkości)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Topinambur na rumiano
Topinambur obrać ze skórki.

Umyć. Pokroić w cienkie plasterki.

Zalać w garnuszku osoloną wodą i gotować 10 minut.

Odcedzić ( najlepiej wyjmować delikatnie łyżką cedzakową ). Ostudzić.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć Topinambur na rumiano z obu stron tak by plasterki były równo zrumienione. 

Podawać posypany natka pietruszki jako składnik dań wege lub jako Dodatek do II Dań.



* Taki podsmażony smakuje jak skrzyżowanie ziemniaka z młodą kalarepką. Bardzo smaczny. Podałam ze smażoną kiełbasą ( śląska).
Topinambur na rumiano
Topinambur obrać - umyć i pokroić w plasterki
Topinambur na rumiano
Gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie
Topinambur na rumiano
Delikatnie odcedzić ( najlepiej wyjąć plasterki łyżka cedzakową ) i odłożyć do ostygnięcia
Topinambur na rumiano
Smażyć na rumiano z obu stron na małej ilości oleju

Tagi:

winogrona