jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Torcik ala Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ten przepis to już tysięczny, więc postanowiłam, że będzie to mój ulubiony deser podany w postaci tortu. Wspaniale smakuje, bo przełożony jest sporą ilością wiśni z nalewki i kawowymi biszkoptami.

Torcik ala Tiramisu

Składniki:

Torcik ala Tiramisu

 

  • 1 szklanka wiśni z nalewki
  • 1 paczka biszkoptów podłużnych
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • filiżanka mocnej kawy
  • płatki czekoladowe do dekoracji
  • kilka rodzynek brazylijskich i liści mięty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik ala Tiramisu
Siekamy czekoladę. Żelatynę mieszamy w 100 ml gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy kremówkę. Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno foremki wysypujemy pokruszone okrągłe biszkopty (połowę).Boki wykładamy połówkami biszkoptów podłużnych. Mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem oraz schłodzoną żelatyną. Od razu dodajemy bitą śmietanę i mieszamy dokładnie. Połowę kremu wykładamy do foremki, posypujemy połową posiekanej czekolady. Następnie układamy warstwę namoczonych w kawie okrągłych biszkoptów i posypujemy obficie wiśniami. Nakładamy resztę kremu, wyrównujemy go i dekorujemy płatkami czekoladowymi, pozostałymi wiśniami i czekoladą. Na środku układamy rodzynki brazylijskie i miętę. Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia. Po wyjęciu z foremki związujemy torcik zieloną wstążeczką.