Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Torcik amaretto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zmiksuj ze sobą mąkę, cukier i jajka. Dodaj proszek, wymieszaj i wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Torcik amaretto

Składniki:

Torcik amaretto

 

  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • krem:
  • szklanka mleka
  • mały budyń waniliowy z cukrem
  • szklanka kremówki
  • olejek amaretto

 

Sposób przygotowania:

Torcik amaretto
Zmiksuj ze sobą mąkę, cukier i jajka. Dodaj proszek, wymieszaj i wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min. w temp. 190 st. C. Ostudzone ciasto przekrój na dwa krążki. Budyń ugotuj, ostudź. Śmietankę kremówkę ubij i połącz z budyniem. Dodaj olejek amaretto. Placki przełóż 3/4 kremu. Brzegi posmaruj resztą kremu, wierz polej białą czekoladą. Brzegi obłóż migdałami.