Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Torcik bezowy z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodziutki torcik bezowy w połączeniu z odświeżającym smakiem truskawkowego musu to idealny wiosenno - letni deser.

Torcik bezowy z musem truskawkowym

Składniki:

Torcik bezowy z musem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z musem truskawkowym
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy łyżeczkę octu winnego i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi, wykładamy bezę, wkładamy do piekarnika.

Po 5 minutach temperaturę w piekarniku obniżamy do 140 st. C, bezę trzymamy w piekarniku ok. 1,5 - 2 godz.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone. Laski wanilii rozcinamy, wyjmujemy ziarenka, dodajemy do masy.

Truskawki blendujemy na gładką masę z dodatkiem cukru. Bezę przekładamy kremem, na wierzch także wykładamy krem oraz ziarna granatu.

Podajemy z musem truskawkowym.