eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1457]

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam sernik z tradycyjnego twarogu z dodatkiem kremu czekoladowo orzechowego. Sernik wyszedł pyszny i puszysty.

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

Składniki:

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

składniki sernika

dodatki

  • margaryna do wysmarowania tortownicy
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

przygotowanie składników

Sernik czekoladowo orzechowy Eli
Zmielić ser w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.

Twaróg zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Sernik czekoladowo orzechowy Eli
Miękkie masło pokroić na mniejsze kawałki.

Wyjęte wcześniej z lodówki masło pokroić na małe kawałki.

przygotowanie składników cd

Sernik czekoladowo orzechowy Eli
Z jajek pojedynczo oddzielić żółtka od białek.

Pojedynczo oddzielić żółtka od białek i wkładać do miseczki.

przygotowanie składników cd

Sernik czekoladowo orzechowy Eli
Przygotować kaszę manną i mąkę ziemniaczaną.

Na talerzyk wyłożyć mąkę ziemniaczaną kaszę manną.

przygotowanie składników cd

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

Przygotować szklankę cukru.

przygotowanie składników cd

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

Przygotować krem czekoladowo orzechowy.

przygotowanie sernika

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

Do misy miksera włożyć masło, wsypać cukier, cukier waniliowy i miksować na puszystą masę.

Do masy dodawać po jednym żółtku i dalej miksować.

przygotowanie sernika cd

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

Do masy maślano jajecznej dodawać stopniowo twaróg, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną,krem orzechowo czekoladowy i jeszcze miksować.

przygotowanie sernika cd

Sernik czekoladowo orzechowy Eli

Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Dodać pianę do masy sernikowej i delikatnie wymieszać.

przygotowanie sernika cd

Tortownicę 28 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wlać masę serową.

Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.

Piec sernik 90 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Gdyby góra sernika za bardzo się rumieniła, przykryć tortownicę papierem do pieczenia.

Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!