ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Seromak na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym nakładzie pracy mamy świąteczne ciasto.

Seromak na biszkoptach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Seromak na biszkoptach

 

  • masa makowa 1 puszka,
  • jajka 2 sztuki,
  • kasza manna 5 łyżek,
  • aromat rumowy 1 łyżka,
  • jajka 5 sztuk,
  • cukier 1 szklanka,
  • ser z wiaderka 1 kg,
  • budyń waniliowy 2 opakowania,
  • biszkopty - ile potrzeba,
  • czekolada biała z chrupkami kokosowymi 125 gram,
  • śmietana gęsta 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Seromak na biszkoptach
Masę makową z puszki wyłożyć do miski i mikserem utrzeć z żółtkami, kaszą manną, aromatem rumowym

Z białek ubić sztywną pianę i łyżką wmieszać delikatnie w masę makową.

Żóltka, cukier utrzeć do białości, dodać ser z wiaderka, budynie, połączyć mikserem składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i łyżka wmieszać w sernik.

Forma 30x15 cm wyłożona paierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, wyłożyć masę makową, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 70 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Czekoladę białą z kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Seromak na biszkoptach.
Kasza manna do masy makowej z puszki zagęści masę.
Seromak na biszkoptach.
Pianę z białek zawsze ubijam w temperaturze pokojowej.
Seromak na biszkoptach.
Zółtka dobrze utrzeć mikserem do białości.
Seromak na biszkoptach.
Dobrze ubitą pianę delikatnie wmieszać w sernik.
Seromak na biszkoptach.
Czekoladę można użyć jakie się lubi.