Sposób przygotowania:
Torcik borówkowy
Biszkopt :
Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą. Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Masa :
3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić. Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.
Przełożenie:
Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek. Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy. Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.
Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.
Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą. Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Masa :
3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić. Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.
Przełożenie:
Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek. Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy. Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.
Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.