zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Torcik borówkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ten torcik przygotowałam w tempie ekspresowym. Bardzo późnym wieczorem zapowiedzieli się goście więc szybko musiałam cos upiec. Ciacho wyszło super.

Torcik borówkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik borówkowy

biszkopt :

  • 6 jajek ( M )
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 3/4 szk cukru

masa :

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
  • 3 żółtka ( M )
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g miękkiego masła

dodatkowo :

  • ok. 2 szk borówek amerykańskich
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Torcik borówkowy
Biszkopt :

Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą. Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.

Masa :

3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić. Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.

Przełożenie:

Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek. Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy. Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.

Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.
Torcik borówkowy
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Torcik borówkowy
Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu.
Torcik borówkowy
Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń.
Torcik borówkowy
Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek.