Sposób przygotowania:
Tort z borówkami
Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy w temperaturze180 stopni na złoty kolor około 50 minut. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i śmietan-fixami. Ubitą śmietanę dodajemy do serka i delikatnie mieszamy. Z wody i cytryny przygotowujemy poncz. Borówki myjemy i osuszamy. Odkładamy ok. 40 borówek do dekoracji tortu. Biszkopt kroimy na 3 krążki. Górny placek odwracamy i kładziemy na paterze, nasączamy ponczem i wykładamy ok. 1/3 kremu. Na krem kładziemy połowę borówek i je wciskamy do kremu; na to kładziemy drugi krążek (środkowy) i postępujemy tak samo jak z pierwszym krążkiem. Na samą górę dajemy nasączony dolny krążek tak aby spód był górą. Cały tort smarujemy kremem pozostawiając 3-4 łyżki kremu do dekoracji. Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki na wierzchu tortu. Dekorujemy je pozostawionymi borówkami. Bok tortu obsypujemy płatkami czekoladowymi. Przed podaniem górę tortu dekorujemy listkami melisy. SMACZNEGO!
Natala1210
Ma-Gosia
weranda